>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Bomba kšeft

Pondelok, 24. 11. 2008

Tipos, a. s., akciovka, ktorej jediným akcionárom je ministerstvo financií, prehral na Najvyššom súde SR spor vo výške 2 mld. Sk. Bývalú pohľadávku Športky (za údajné neoprávnené používanie jej know-how zo strany Tiposu) teraz vlastní český podnikateľ Radovan Vítek, ktorému chce minister financií z peňazí daňových poplatníkov zaplatiť 2 mld. Sk. Počiatkovo ministerstvo tvrdí, že "toto je jedna z ďalších vecí, ktorú sme zdedili od predchádzajúcej vlády“. Médiá uviedli, že v roku 2006 som ešte ako minister financií odmietol mimosúdnu dohodu vo výške 200 mil. Sk. Takže všetko je jasné, kvôli mne je to teraz desaťkrát viac.

Po prvé, áno, mimosúdnu dohodu vo výške 200 mil. Sk som v roku 2006 odmietol, pretože pohľadávku Športky považujem od počiatku za neopodstatnenú, rovnako ako ju za takú považovala moja predchodkyňa Schmögnerová, za ktorej ministrovania sa súdny spor začal. Športka nikdy žiadne know-how nemala, prevádzkovanie lotérie pre Tipos si len objednávala od tretej strany (najskôr od českej Sazky, neskôr od americkej firmy G-tech). Fungovala teda len ako sprostredkovateľ bez akejkoľvek pridanej hodnoty, preto od takejto formy spolupráce s ňou Tipos odstúpil (mimochodom, ešte za vlády V. Mečiara). Po druhé, ak teda mimosúdna dohoda v roku 2006 o výške 200 mil. Sk mohla byť lepším riešením ako dnešný výsledok, prečo k nej nedošlo po nástupe Počiatka? Je ministrom už tretí rok, nezdedil ani rozvrátené ministerstvo, ani zdevastovanú ekonomiku, mohol sa tomu v pokoji venovať. Prečo to teda za 200 miliónov mimosúdnou dohodou nevyriešil?

Prečo sa teraz Počiatek mimosúdne dohodol o vyrovnaní za 2 mld. Sk? Prečo nevyužil všetky právne možnosti, ktoré aj po rozsudku Najvyššieho súdu SR ešte mal? Dokonca sa zaviazal nevyužiť mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora, ktoré bolo veľmi účinné v podobnej kauze Duckého zmeniek. V roku 2002 na jeho základe päťčlenný senát Najvyššieho súdu zmenil rozhodnutie, ktorým predtým, v roku 2001 iný, trojčlenný senát NS potvrdil platnosť týchto zmeniek. Prečo Počiatek nedal Tipos do konkurzu, čo by stálo štát rádovo menej peňazí (niekoľko sto miliónov) ako ide dobrovoľne zaplatiť (dve miliardy korún)? Možno niečo naznačí skutočnosť, že Radovan Vítek je dobrý kamarát Patrika Tkáča, a že po zmene vlády a vedenia Tiposu prevzali právne zastupovanie Tiposu v tomto spore právnici z kancelárie, kde predtým pôsobil Róbert Kaliňák. Bomba kšeft, už by ma len zaujímalo, na ktorej jachte ho bol Počiatek zapiť.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!